Przepis na: Salmorejo z Kordoby

Salmorejo z Kordoby
Jeden z najbardziej znanych chłodników w Hiszpanii. Potrawa zawdzięcza w dużej mierze swoje powstanie słynnemu konkwistadorowi - Bernal Díaz del Castillo, który po raz pierwszy w 1538 roku spróbował wraz z Indianami w Gwatemali pomidorów zmiażdżonych wraz z solą i czosnkiem. Rok później w ogrodach Montezumy, Hernán Cortés odnalazł pomidory i sprowadził je na Stary Kontynent. Pomidory stawały się coraz bardziej popularne, szczególnie w Andaluzji, która była punktem przeładunkowym w handlu z zamorskimi koloniami. Sama nazwa ów zupy pochodzi od "salmuera con vinagre" czyli solanka z octem. Podawana w obecnej postaci, czyli z pokrojonymi drobno jajkiem i szynką iberico jest dopiero od XIX / XX wieku.
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Total Time
25 min
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Total Time
25 min
Składniki dla 4 osób
  1. 1 kg pomidorów
  2. 200 gram startego czerstwego chleba lub bułki tartej
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 100 gram szynki iberico
  5. 2 jajka
  6. woda
  7. oliwa z oliwek extra virgen
  8. sól
  9. nać pietruszki
Instructions
  1. Gotować jajka w wodzie przez 10 minut od zagotowania się wody. Następnie schłodzić i odstawić.
  2. Pomidory umyć i włożyć do wysokiego naczynia a następnie dobrze zmiksować.
  3. Przecedzić pomidory przez gęste sitko.
  4. Dodać zgnieciony ząbek czosnku i bułkę tartą, sól i oliwę z oliwek.
  5. Miksujemy wszystko na gładką masę.
  6. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  7. Obieramy jajka i kroimy w drobną kostkę tak samo jak szynkę iberico.
  8. Szynkę iberico kroimy tak samo jak jajka.
  9. Serwując chłodne salmorejo posypujemy na środku drobno pokrojoną szynką iberico i jajkiem.
  10. Opcjonalnie możemy udekorować natką pietruszki.
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/