Przepis na: Patatas alioli / Papas alioli

Patatas alioli
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Prep Time
5 min
Cook Time
25 min
Total Time
30 min
Składniki dla 4 osób
  1. 4 średnie ziemniaki
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 2 jajka
  4. 400 ml oliwy z oliwek (choć słonecznikowy też się nada)
  5. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  6. 2 łyżeczki białego octu winnego lub cytryny
  7. sól
Przepis
  1. Do garnka z wodą wsypujemy łyżkę soli, wrzucamy ziemniaki "w mundurkach" a następnie gotujemy je przez około 20-25 minut aż do momentu gdy będą miękkie.
  2. Podczas gotowania się ziemniaków możemy przystąpić do przygotowania sosu ali oli.
  3. Do wysokiego pojemnika wkładamy obrany czosnek, szczyptę soli, łyżeczkę octu lub soku z cytryny. Następnie dodajemy jajka i oliwę / olej.
  4. Miksujemy wszystko do uważając by się nie ścięło. Zaczynamy od kilkunastu sekund bez większego mieszania całej masy a następnie miksujemy po kilka sekund.
  5. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki mieszając a nie miksując.
  6. Sos ali oli wkładamy do lodówki.
  7. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odkładamy.
  8. Gdy ziemniaki nie są już gorące, obieramy je.
  9. Kroimy w dużą kostkę i kładziemy na talerz.
  10. Na wierz kładziemy sos ali oli i schładzamy lub jemy od razu!
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/