Przepis na: Paella de verduras

Paella de verduras
Jest to wegetariańska wersja paelli, która nie posiada ani mięsa np. z królika jak w Paella Valenciana ani owoców morza jak przy Paella de mariscos. Bardzo zdrowa i mimo swej "wegetariańskości" bardzo pożywna 😉
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Składniki dla 4 osób
  1. - 400 g ryżu do paelli (najlepszym będzie Albufera)
  2. - 100 g zielonej płaskiej fasoli
  3. - 2 marchewki
  4. - 250 g karczochów
  5. - 250 g pomidorów
  6. - 1 cebula
  7. - 1 zielona papryka
  8. - 1 czerwona papryka
  9. - 100 g białej fasoli
  10. - 2 ząbki czosnku
  11. - czerwona papryka w proszku (słodka)
  12. - oliwa z oliwek
  13. - sól
Przepis
  1. Kroimy drobno ząbki czosnku i zaczynamy smażyć na oliwie z oliwek.
  2. Pomidory ścieramy na tarce i dodajemy gdy czosnek się zeszkli.
  3. Zieloną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do oliwy, przygotowując tzw. sofrito.
  4. Myjemy i obieramy resztę warzyw i kroimy w kostkę a następnie wszystkie oprócz karczochów smażymy w oliwie z oliwek.
  5. Karczochy gotujemy.
  6. Gdy warzywa się lekko przysmażą a oliwa nabierze smaku warzyw, wlewamy 8 szklanek wody.
  7. Po 15 minutach gotowania, dodajemy karczochy.
  8. Na patelnię do paelli (tzw. "paella") wlewamy oliwę z oliwek a następnie wrzucamy ryz.
  9. Wlewamy wcześniej przygotowane sofrito a po chwili wlewamy nasz bulion warzywny.
  10. Gotujemy na wysokim ogniu przez około 5 - 8 minut a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Ważne by od tego momentu nie mieszać paelli. Ryż musi być lekko przkryty bulione. Gdy będzie go za mało dolewamy.
  11. Gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut, aż do ugotowania ryżu.
  12. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki wyłączamy ogień a na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Odstawiamy na kilka minut by paella "ochłonęła" a następnie jemy! 🙂
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/