Przepis na: Paella de Mariscos

Paella de Mariscos - przepis
Serves 4
Przepis na wspaniałą paelle z owoców morza, pochodząca z regionu Walencji.
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
40 hr
Total Time
1 hr
Prep Time
20 min
Cook Time
40 hr
Total Time
1 hr
Składniki dla 4osób
  1. 500 gryżu Bomba
  2. ½czerwonej papryki
  3. 1/2 pietruszka
  4. 3 dojrzałe pomidory
  5. 1 cebula
  6. 1 ząbek czosnku
  7. Oliwa z oliwek
  8. sól
  9. 2 litry wody
  10. szafran
  11. 300g żabnicy
  12. 250 g małży
  13. 150 g pierścienie
  14. kalmarów
  15. 150 g krewetek
  16. 150 g langusty
  17. 3 Noras papryki suszonej z Murcji / Alicante
  18. 1 łyżka papryki w proszku
Instructions
  1. Myjemy warzywa i obieramy. Oczyszczamy papryki i kroimy w paski. Cebulę i czosnek gęsto siekamy.
  2. Owoce morza myjemy. Kalmary oczyszczamy i tniemy w krążki.
  3. Na specjalnej patelni tzw.“paella”/“paellera” podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy krążki kalmarów i paprykę. Po podsmażeniu odkładamy kalmary i paprykę do oddzielnej miseczki.
  4. Na niewielkim ogniu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kilka minut dopóki nie zmiękną całkiem.
  5. Na innym boku paelli lub innej patelni przygotowujemy sos z ñoras. Do oliwy dodajemy suszone papryczki ñoras, szafran i łyżkę papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej).
  6. Do paelli dodajemy ryż typu “bomba” i mieszamy na małym ogniu dodając sos z ñoras.
  7. W tym samym czasie przygotowujemy bulion z owoców morza. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy ryby i langusty. Zostawiamy to na 5 minut na dużym ogniu, a następnie kolejne 15 minut na małym ogniu. W ostatniej chwili dodać małże. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy sam bulion do ryżu by go przykryć.
  8. Polewamy bulionem po trochu jak tylko zmniejszy się ilość wody na patelni lecz ani razu nie mieszamy już ryżu.
  9. Pod koniec dodajemy wszystkie owoce morza i wcześniej podsmażone paski papryki do dekoracji.
  10. Gdy ryż zaabsorbuje odpowiednią ilość wody wyłączamy ogień.
  11. Odstawiamy na 5 minut by “ochłonęła” 🙂
  12. Serwujemy podając cytrynę, którą na talerzu skrapiamy paelle.
Notes
  1. PS: Świetnie do paelli komponuje się sos "alli oli", którego przepis również znajdziecie na Tastes of Spain.
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/