Przepis na: Świąteczna „Sopa de galets”

Świąteczna Sopa de galets / Sopa rellena
Podawana w Katalonii i na Balearach caldo de galets lub inaczej sopa rellena, znana jest już jej mieszkańcom od blisko 1000 lat. Kojarzona ze Świętami Bożego Narodzenia i okresem zimowym z racji, że jest to zupa gorąca. Jednak dawno temu była serwowana przez cały rok, ponieważ jej składniki odżywcze były nieocenione gdy w ciągu gorących dni Katalończycy tracili je wraz z potem. W XIV wieku moczono w zupie kawałki chleba a zwyczaj ten pozostał, aż do połowy XX wieku. Receptura ta pojawiła się w czasach ubóstwa, służyła do wypełniania brzuchów i ogrzewania ciała, zachowała dawną tradycję w domach, w których domownicy nie boją się spędzać wiele czasu w kuchni 🙂 Dziś jest to już potrawa narodowa Katalonii i serwowana jako pierwsza potrawa podczas wieczerzy Bożego Narodzenia. Możemy spotkać tę potrawę również jako escudella i carn d'olla, czyli zupy z makaronem i oddzielnie ugotowanego w niej mięsa z warzywami jako dwie potrawy. Wg pewnej anegdoty, wybitny francuski dowódca Joseph Joffre, urodzony w Katalonii (po francuskiej stronie), po zwycięskiej obronie Paryża w 1914 r, był niezwykle niezadowolony z menu podczas obiadu serwowanego ku jego czci, właśnie dlatego, że zabrakło w nim tej bliskiej jemu sercu potrawy.
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
2 hr
Składniki dla 4 - 6 osób
Bulion
  1. - 1 cały kurczak
  2. - 2 litry wody
  3. - 4 marchewki
  4. - 1/4 głowy kapusty
  5. - 1 łodyga pora
  6. - sól i pieprz
Nadzienie
  1. - 160 g makaronu "Galets" / duże muszle
  2. - 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  3. - 50 g boczku
  4. - 1 jajko
  5. - pół posiekanej natki pietruszki
  6. - sól i pieprz
Instructions
  1. Do garnka kładziemy składniki bulionu i gotujemy do zagotowania się wody na średnim a później małym ogniu przez około 1,5 h.
  2. Przykrywamy a gdy będzie taka potrzeba dolewamy wody.
  3. W misce mieszamy mięso z innymi składnikami i zostawiamy na około 30 minut.
  4. Następnie "galets" (tj. makaron w kształcie dużej muszli), nadziewamy wcześniej przygotowanym mięsem. Możemy do tego wykorzystać np. rękaw cukierniczy lub strzykawkę do nadziewania.
  5. Gdy bulion jest już gotowy dodajemy muszle i gotujemy około 25 minut. Gdy zależy nam na czasie, możemy ugotować makaron w wodzie w oddzielnym garnku i dodajemy je do bulionu na 2-3 minuty.
  6. Zupę serwujemy wraz z makaronem.
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/