Przepis na: Salpicon de mariscos

Salpicón de mariscos
Wzmianki dotyczące Salpicón (mięsna wersja) pochodzą już z XVI wieku, m.in. w książce Cervantesa - "Don Kichot z La Manczy". Natomiast pod koniec XVIII wieku była już popularną przekąską wśród hiszpańskich rodzin. Salpicón z owocami morza jest dziś popularna szczególnie na wybrzeżu i na wyspach Kanaryjskich.
Write a review
Print
Składniki dla 6 osób
  1. 250 g gotowanych krewetek
  2. 30 g gotowanej ośmiornicy
  3. 100 g gotowanych małży bez muszli
  4. 8 paluszków krabowych
  5. 150 g papryki czerwonej
  6. 100 g papryki zielonej
  7. natka pietruszki
  8. 80 g czarnych oliwek bez pestek
Sos vinagret
  1. 1 ząbek czosnku
  2. 2 łyżki octu Jerez
  3. 4 łyżki z oliwy z oliwek
  4. sól do smaku
Instructions
  1. Oczyszczamy małże i gotujemy je przez około 7 minut.
  2. Gotujemy ośmiornicę w zależności od jej wagi. Dla małej o wadze ok. 0,5 kg wystarczy 30 minut.
  3. Krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty.
  4. Wszystkie owoce morza odstawiamy do ostygnięcia. Małże wyciągamy z muszli a krewetki obieramy z pancerzyków. Następnie kroimy w drobne kawałki 1-2 cm
  5. Paprykę kroimy w kostkę 1-2 cm, paluszki krabowe w plastry ok. 1 cm. Natkę pietruszki siekamy.
  6. Wszystkie składniki wraz z oliwkami wrzucamy do miski.
  7. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy vinegret, mieszając oliwę, ocet, posiekany drobno czosnek i sól do smaku.
  8. Polewamy vinegretem wcześniej przygotowane składniki i wkładamy do lodówki na minimum 1 h.
  9. Salpicón serwujemy schłodzone, podawane w małych porcjach jak tapas.
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/