Przepis na: Fideuà

Fideuà de Gandia / Fideua de Mariscos
Serves 6
Walencja to nie tylko paella... Część przepisów na Fideuà praktycznie nie różni się od przepisów na paellę marinerę czy arroz banda spoglądając na składniki, jedyną różnicą jest ryż, który w Fideuà jest zamieniany na odmianę makaronu, który nazywa się tak samo jak potrawa. Nie istnieje dokładna data, która mówiłaby o powstaniu fideua, choć wiadomo, że powstała w miejscowości Gandía. Pomysłodawcą tejże potrawy był rzekomo Gabriel Rodriguez Pastor, który był kucharzem na statku w dystrykcie Grau w Gandi. Nawiązując do wspomnień rodziny Gabriela, kapitan statku kochał ryż i z tego powodu wielu marynarzy nie otrzymywało praktycznie nigdy pełnej porcji arroz a banda, potrawy, która była nadzwyczaj często gotowana. Szukając rozwiązania młody Gabriel, wpadł na pomysł zamienienia ryżu na makaron, który nie był tak uwielbiany przez kapitana. Pomysł był na tyle udany, że w przyportowych restauracjach i barach zaczęto podawać tzw. Fideuà. Z czasem stały się one symbolem całej Gandii i regionu. Potrawa najczęściej spożywana jest podczas niedzielnych obiadów. Od 1974 roku, co rok odbywa się wielki festiwal, którego częścią jest konkurs na najlepsze Fideuà.
Write a review
Print
Total Time
1 hr 30 min
Total Time
1 hr 30 min
Składniki dla 6 osób
  1. 600 g langustynek
  2. 250 g krewetek
  3. 600 g żabnicy
  4. 600 g makaronu typu Fideuà
  5. 2 posiekane ząbki czosnku
  6. 200 g pokrojonego w kostkę pomidora
  7. 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  8. 1 posiekana cebula
  9. 1 szczypta szafranu
  10. 150 g oliwy z oliwek
  11. 2 litry bulionu rybnego
Przepis na Fideuà
  1. Umieścić patelnię typu Paella na ogniu i wlać oliwę z oliwek.
  2. Gdy oliwa jest nagrzana smażymy langustynki a po zrumienieniu ich krewetki przez 2-3 minuty.
  3. Gdy są już dobrze usmażone dodajemy czosnek, paprykę w proszku i pomidory. Smażymy dalej.
  4. Po podsmażeniu wszystkiego dodajemy żabnicę, ale nie smażymy jej do końca.
  5. Następnie dolewamy bulion, gotujemy około 10 minut po czym dodajemy makaron fideua.
  6. Oryginalny, cieńki makaron fideua powinno się gotować 10 minut aby zaabsorbował cały bulion.
  7. Gdy makaron jest gotowy odkładamy patelnię na bok i przykrywamy folią na kilka minut.
  8. Fideuà serwujemy wraz z kawałkami cytryny lub wraz z sosem aioli.
Notes
  1. Do Fideuà dla 6 osób zaleca się korzystanie z patelni o średnicy ok. 45-50 cm.
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/