Przepis na: Lombarda navideña

Lombarda navideña
Czerwona kapusta pieczona z jabłkami, kasztanami jadalnymi, pomarańczą i cynamonem. Potrawa ta jest nieodłączną częścią Wigilii Bożego Narodzenia w Madrycie, Kastylii La Manczy a także w Kastylii Leon. Ta wersja zdecydowanie wywarła na mnie większe wrażenie, niż bardziej popularna lombarda z ziemniakami, dzięki świątecznemu aromatowi nadanemu przez cynamon, skórkę z pomarańczy i odrobinę goździków 🙂
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
1 hr
Składniki dla 4 osób
  1. 1 duża czerwona kapusta
  2. 1 pomarańcza
  3. 1 laska cynamonu
  4. 4 goździki
  5. 1 duże zielone jabłko
  6. 20 g cukru
  7. 150 g gotowanych i obranych kasztanów
  8. 1 kieliszek czerwonego wina
  9. 2 łyżki octu z sherry
  10. Oliwa z oliwek
  11. Sól
Przepis
  1. Myjemy i siekamy kapustę, odrzucając głąb. Myjemy i obieramy skórkę z pomarańczy, starając się usunąć białą część. Obieramy i kroimy jabłko w kostkę.
  2. Podgrzewamy na patelni lub rondlu oliwę z oliwek i następnie dodajemy cynamon, skórkę pomarańczową (najlepiej posiekaną w kostkę) i goździki. Czekamy, aż oliwa nabierze smaku wrzuconych składników.
  3. Dodajemy kapustę i jabłka, dobrze mieszając, następnie brązowy cukier, sok pomarańczowy, czerwone wino i ocet. Wreszcie obrane kasztany i gotujemy przez około 5 minut.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C a całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy niewielką ilością wina i przykrywamy folią. Pieczemy około 30 minut, obserwując czy nie wysycha mniej więcej w połowie gotowania. Dodajemy wody lub wina jeśli to konieczne.
  5. Serwujemy na talerzu jako odzielna potrawa wigilijna lub podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa, np. kaczki.
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/