Przepis na: Gazpacho andaluzyjskie

Gazpacho andaluzyjskie
Jeden z największych symboli Hiszpanii. Chłodnik pochodzący z Andaluzji, którego podwaliny powstały już w VIII wieku za czasów panowania Maurów w Al Andaluz. Jednak znaną nam dziś wersję gazpacho andaluzyjskiego przygotowywano dopiero po odkryciu Ameryki i sprowadzeniu pomidorów na ląd europejski, czyli już w XVI wieku. Zupa idealna na upalne dni pod andaluzyjskim słońcem 😉
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Składniki dla 4 osób
  1. 5 dużych pomidorów
  2. 1⁄2 czerwonej papryki
  3. 1 ogórek
  4. 1 kromka czerstwego chleba
  5. 1 mała cebula
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 1⁄2 łyżeczki octu winnego ­najlepiej cherry
  8. sól i pieprz
  9. 3 łyżki oliwy z oliwek
  10. 1⁄4 szklanki przegotowanej wody
Przepis
  1. Myjemy pomidory, ogórki i paprykę. Wykrajamy wnętrze papryki i twarde części pomidora.
  2. Obieramy ogórki i cebulę i kroimy je w kawałki. Pomidory kroimy w ćwiartki.
  3. Do blendera lub jeśli jest w nim niewystarczająco miejsca do miski / garnka wrzucamy wcześniej umyte warzywa.(W przypadku innego naczynia skorzystamy z blendera ręcznego).
  4. Dodajemy również chleb pokrojony w kawałki.
  5. Obieramy ząbki czosnku i wrzucamy go do reszty warzyw.
  6. Teraz, gdy wszystkie warzywa niezbędne do przygotowania gazpacho są w blenderze, zaczynamy miksować w czasie, który pozwoli na całkowite rozdrobnienie warzyw i chleba.
  7. Następnie dodajemy sól, oliwę i ocet. Radzę rozpocząć trzema łyżkami octu i po sprawdzeniu smaku możemy odpowiednio skorygować kwaśny smaku dodając go więcej zgodnie z własnymi upodobaniami. Miksujemy jeszcze raz przez kilka sekund.
  8. Próbujemy i doprawiamy solą i octem do smaku.
  9. Jeśli gazpacho ma odpowiednią konsystencję przechodzimy do następnego kroku, jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać trochę wody lub np. ogórka, który ma w sobie dużo wody.
  10. Należy pamiętać, że w zależności od ilości dodanego chleba i warzyw zawartość wody się zmienia i nie jest ona stała.
  11. Jeśli dodamy zbyt dużo wody intensywność smaku gazpacho zostanie obniżona. Być może trzeba będzie dodać sól i ocet.
  12. Na koniec należy rozlać gazpacho do szklanek lub misek i umieścić je w lodówce.
  13. Serwować odpowiednio schłodzony.
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/
  • Mariola Skoczylas

    Pyszne Gazpacho wyszło z tego przepisu. Bardzo polecam. Tylko moje było bardziej różowe niż czerwone 🙂

    • Bardzo się cieszę! 🙂 Najlepiej wykorzystać dojrzałe pomidory 🙂