Przepis na: Flan de turron

Flan de Turrón de Jijona (Alicante) - Flan z turronem z Xixona
Deser, który znajdziemy na Świątecznym stole w Jijonie, położonej 25 kilometrów od Alicante w regionie Walencji. Turron to inaczej nugat, który jest tradycyjnym świątecznym przysmakiem w całej Hiszpanii.
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Składniki dla 6-8 osób
  1. 0,5 l mleka
  2. Od ½ do 1 tabliczki Turrón
  3. 4 duże lub 5 małych jajek
  4. 100 g cukru
Przepis
  1. Do dużej miski wrzucamy jajka, które ubijamy.
  2. Dalej mieszając, dodajemy mleko a następnie cukier i posiekany turrón.
  3. Mieszamy by zyskały jednolitą masę i odstawiamy.
  4. Na patelnie wrzucamy cukier i odrobinę wody, by go skarmelizować.
  5. Gdy karmel jest już złoto - brązowy przelewamy do kokilek, by przykryć dno.
  6. Ustawiamy piec na 180 stopni.
  7. Do kokilek wlewamy przygotowaną masę na flan.
  8. Do piekarnika wkładamy kokilki położone na głębokiej blasze.
  9. Dolewamy wody do głębokiej blachy by flan poddać kąpieli wodnej.
  10. Pozostawiamy na około 45 minut, sprawdzając w między czasie wykałaczką czy masa jest sztywna i nie przykleja się do niej.
  11. Gdy flan z wierzchu zbytnio się zezłoci możemy przykryć go folią aluminiową.
  12. Serwujemy wykładając flan z kokilek przerwacają go na drugą stronę, tak by karmel opływał flan z wierzchu.
Notes
  1. Flan można udekorować kawałkiem turronu z Jijony lub z Alicante, miechunką peruwiańską lub np. laską cynamonu 🙂
Tastes of Spain - Hiszpañskie smaki http://tastesofspain.lh.pl/