Katalonia a la Gaudi cz.1

Kuchnię katalońską często przyrównuję symbolicznie do mozaiki stworzonej przez Gaudiego, na którą można

Mozaika Gaudiego autor: Adrian Stojewski

Mozaika Gaudiego
fot. Adrian Stojewski

natrafić między innymi w Park Guell. Owa mozaika jest niezwykle barwna, ma różne kształty i rozmiary tak samo jak tutejsza kuchnia. Dziedzictwo kulinarne bardzo zróżnicowane i uwarunkowane klimatem śródziemnomorskim, górskim położeniem terenu i dostępem do morza śródziemnego. Przenika wpływami wszystkich narodów chcących mieć tutaj swoje wpływy w historii. Bazuje jednak na produktach typowych dla kuchni śródziemnomorskiej a więc: ryż, świeże warzywa takie jak pomidor, bakłażan, papryka i karczochy, owoce morza, ryby: anchois, sardynki, tuńczyk oraz ogromna ilość oliwy z oliwek i wina.

Ale po samych produktach nie możemy stwierdzić jak w praktyce wygląda kuchnia katalońska. Każdemu odwiedzającemu ten region turyście przychodzi do głowy Krem Kataloński czyli Crema Catalana, która jest wizytówką całej Katalonii a także Hiszpanii. Znajdziemy go w wielu restauracjach i barach ale bardzo trudno jest znaleźć krem który jest robiony na miejscu, bo w wielu przypadkach możemy dostać podgrzany deser prosto z supermarketu. Na szczęście udało mi się natrafić na oryginalną i wspaniałą Crema

Crema Catalana fot. Adrian Stojewski

Crema Catalana
fot. Adrian Stojewski

Catalana. Na pierwszy „rzut oka” podobny do Crème brûlée ale różnicą jest sposób przyrządzania, zamiast śmietany, przygotowuje się ją z mleka i zamiast wanilii dodaje się żółtka jaj, cynamon i mąkę kukurydzianą. Bazą jak już wspomniałem jest mleko które łączy się z cukrem waniliowym, cynamonem i skórką pomarańczową które po zagotowaniu dodaje się do utartych żółtek z cukrem z mlekiem i mąką kukurydzianą, bardzo energicznie mieszając. Po zgęstnieniu, przełożeniu do żaroodpornych naczyń i posypaniu cukrem podgrzewane jest w bardzo wysokiej temperaturze tak  by cukier na wierzchu się skarmelizował tworząc twardą brązową skórkę. (Już wkrótce przepis)

Znana tu jest również sałatka Amanida Catalana z sałaty, ugotowanych jajek, czerwonej papryki, dymki, czarnych oliwek, pomidorów i tuńczyka. Znajdziemy również coś co miłośnicy czosnku, próbując to choć raz, będą chcieli jeść to do końca życia. Mowa tu o Allioli, które poznałem w regionie Murcji ale pochodzi właśnie stąd. Jest to sos z czosnku i oliwy z oliwek  który jest aksamitny, delikatny i puszysty jak krem a jednocześnie jest bardzo czosnkowy gdyż do przygotowania Allioli używa się proporcjonalnie dużą ilość czosnku. (Już wkrótce przepis)

Katalonia jest miejscem z którego zrodziło się wiele restauracji które znajdywały się i nadal znajdują się w światowej czołówce, zamknięta w 2011 roku El Bulli, kilkukrotnie była najlepsza restauracją na świecie, natomiast kilka innych restauracji takich jak El Celler de Can Roca w Gironie czy Quique Dacosta w Barcelonie są jednymi z najlepszych restauracji świata.

To tylko mały zwiastun, który mam nadzieję tylko zachęci Was do odkrywania regionalnych smaków Hiszpani z Tastes of Spain!

PS: Już wkrótce oryginalne i sprawdzone przepisy na katalońskie przysmaki!

Co dalej ?